Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Problémem není objektifikace žen, ale ženizace objektů

Když se chlapovi líbí žena, tak se údajně dopustil zločinu "objektifikace". Já tomu však říkám heterosexualita a problém v tom nevidím. Spíš se mi nelíbí to, že muži používají objekty, jako by to byly ženy.

Co se týče objektifikace žen, tak já myslím, že je potřeba si uvědomit, že to slovo "objekt" má dva významy, jeden užší a jeden širší. V tom užším významu je to neživá věc. V tomto smyslu objektifikace by bylo považování ženy za neživou věc. A nepříjde mi, že by se tohle dělo. Vlastně, slyšel jsem o lidech, které vzrušuje hrát si na to, že jsou neživé věci, jako např. nábytek. Ale ti to dělají dobrovolně.

Někteří lidi mluví o objektifikaci v souvislosti s heterosexualitou. Když se ti líbí žena, dopustil ses objektifikace. .. cože??? Dále když je na plakátu žena, tak ji to prý objektifikovalo. Protože ona vlastně má ty prsa a zadek a to je sexy, takže.. nevím, pořád nevidím žádnou přeměnu na objekt. Myslím, že  když se nahatá žena vyfotí, tak je to pořád živá bytost, nikoliv neživý objekt. Pokud se mi líbí její vzhled, ona je pořád živá bytost a ne neživý objekt. Pokud jsem ji viděl na obrázku a líbila se mi, je to pořád živá bytost, není to neživý objekt. K žádné objektifikaci nedochází.

Někteří lidé mluví o objektifikaci v souvislosti s vlastnictvím. Objekty (věci) lze vlastnit, lidi ne. Myslím, že tady je otázkou to, jak si ten společenský systém nastavíme. Nejde o to jestli lidi jsou objekty nebo ne. Když se domluvíme, že Měsíc nelze vlastnit no tak ho nikdo vlastnit nebude, i když je to objekt. Když se rozhodneme, že vlastnictví vůbec neexistuje a každý si může vzít co chce, tak je to taky možnost. Celý koncept vlastnictví je jen v našich hlavách. Zároveň v některých kulturách otroctví existuje dodnes. Náboženští fundamentalisté otroctví uznávají, páč se o něm píše v jejich tzv "svatých" knihách. A co třeba manželství? Není to náhodou vzájemné vlastnictví? Neslyšel jsem, že by manželství bylo objektifikace, ale podle této logiky to vypadá, že ano.

Někteří lidi mluví o objektifikaci v souvislosti s násilím. Že žena je jako neživý objekt (jako třeba stůl) na který můžeš bez problému fyzicky zaútočit. Ale příjde mi, že tohle je spíš otázkou respektu, než objektifikace. Přeci jen, to, že je něco objekt, ještě neznamená, že k tomu nebudu mít respekt. Já se třeba chovám hezky k věcem, abych je nezničil a nebrání mi v tom to, že jsou to objekty. A dále to, že něco je živá bytost a není to objekt, ještě neznamená, že ji musím respektovat. Pokud naši zemi napadne cizí armáda, tak se odmítneme bránit, protože ta armáda jsou živé bytosti?

Myslím, že bitá žena není objektifikovaná, ale nerespektovaná. Jinak co se týče násilí na ženách, tak myslím, že je potřeba započítat do těch úvah to, že násilí je spojeno se sexualitou. Vlastně samo sexuální přirážení se dá považovat za násilí. A většina žen jsou submisivní a přitahují je proto násilní muži. Takže já bych pomáhal jen ženám, které si samy řeknou o pomoc a jsou ochotné toho muže opustit. Nemá cenu vnucovat "záchranu" ženě, které to vyhovuje. Kdyby mě vzrušovala nějaká submisivní role, tak bych taky nechtěl aby nějaká otravná ženská mě "zachraňovala" před tou dominou a tím mi kazila požitek.

Jo a ještě jeden význam "objektifikace", že žena je jen tělo a nemá mysl. Já myslím, že si to nikdo nemyslí. Pokud ji vidím na ulici, tak je snad přirozené, že vnímám především její vzhled. Jak mám vnímat její myšlenky, když ji neznám? To, že vnímám ženu fyzicky ještě neznamená, že si neuvědomuju, že má mysl. A muž který neustále vnímá jen ženské tělo a neřeší psychiku, tak bychom měli spíš obohatit jeho vnímání o tu psychckou stránku a ne mu zakazovat vnímání té fyzické. Pokud bychom měli bojovat proti vnímání lidí fyzicky, tak to bychom měli zakázat třeba i podání ruky, protože to je takové fyzické potřesení... tu jeho ruku chytneš, jako bys chytnul nějaký fyzický objekt.. styď se!

No a druhý, širší význam slova "objekt" je "cokoli hmotného, co lze vnímat skrze smysly". A v tomhle smyslu jsou všechny živé bytosti, včetně žen objekty. Tedy nelze je objektifikovat, jelikož to prostě jsou objekty už z definice.

Vidím však problém v ženizaci objektů. Třeba u toho plakátu mi nepříjde, že by se z té ženy stal objekt, ale spíš, že z toho objektu - z kusu papíru - se stalo něco, co je vnímáno jako reálná žena. Tady dochází k jakémusi klamu. Celkově v sexy reklamách myslím, že nejsou poškozovány ty zobrazené ženy, ale jsou poškozováni ti muži, kteří jsou trikem přitahováni k nějakému produktu na základě obrázku, který s produktem ve skutečnost nesouvisí. Dalším příkladem takového klamu je masturbace. Já myslím, že kdokoliv si při masturbaci představuje cokoliv jiiného, než svoji ruku, tak klame sám sebe. Stejně tak porno. Já myslím, že lidi, kteří hrají v pornu jsou živé bytosti a ne objekty. Spíš je problém v tom, že člověk kouká na sadu blikajících pixelů na obrazovce a jeho podvědomí se cítí jako by se reálně zúčastňoval toho, co je zobrazeno. To je takové oblbování vlastního sexuálního pudu. Vždyť přece obrazovka je jen obrazovka! Je to objekt, není to opravdová žena. Dochází k ženizaci objektů, ale k objektifikaci žen ne.

Autor: Filip Vajdík | čtvrtek 1.6.2017 0:23 | karma článku: 13,24 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Filip Vajdík

Suprové argumenty proti eutanázii

Sestavil jsem seznam podivných argumentů proti eutanázii, které jsem postřehl. Nevím jestli jsou přesvědčivé.

9.4.2024 v 17:32 | Karma: 18,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Filip Vajdík

Musíme legalizovat marihuanu, aby mohli slušní lidi dělat rap

Když neposedný vnuk nechce poslouchat babičku, tak se může zhulit trávou od kámoša a vymyslet proti ní rap. Ale slušná babička si nebude od nikoho kupovat trávu, takže mu nemůže rapem odpovědět.

24.12.2023 v 14:44 | Karma: 6,74 | Přečteno: 153x | Diskuse

Filip Vajdík

Kultivace eg

Mám pocit, že v kultuře dostatečně neprobíhá kultivace eg. Děti se neučí jak pracovat s egem. A klepnout někomu po egu kladivem není kultivace.

16.12.2023 v 0:12 | Karma: 0 | Přečteno: 61x | Diskuse

Filip Vajdík

Sebejistota je džouk

Svět je strašně velký a nikdo o něm nemá přehled. Jsme smutní, že o něm nemáme přehled a tak hledáme vůdce, který nás nasměruje. Ale ten vůdce ví prd, protože je to jenom hráč, který si s náma hraje. Je to jenom divadýlko.

15.12.2023 v 23:09 | Karma: 4,61 | Přečteno: 70x | Diskuse

Filip Vajdík

Největší Politická Strana (NPS)

Je na čase skončit to nekonečné střídání politických stran, které vidí jen na pár let dopředu. Je na čase založit stabilní demokratickou stranu, která převezme moc a bude mít dynamický plán na stovky let.

8.12.2023 v 21:13 | Karma: 6,10 | Přečteno: 142x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 18,59
  • Průměrná čtenost 848x
Co se týče běžného pojetí slova "já", tak stejně jako každý jiný organismus, jsem složitá molekulární struktura, kterou nelze dostatečně popsat krátkým textem. A pokud se nebudu držet běžného pojetí slova "já", tak popravdě nevidím přesnou hranici mezi tím, co je "já" a co už "já" není, takže by se dalo říct, že jsem celý vesmír.

Seznam rubrik