Od individuality k individualitě (don't worry, nikdo to nebude číst)

První byly všude individuality, které nijak nespolupracovaly, spoléhaly se každá na sebe a každá bojovala za sebe proti zbytku světa. Když spolu válčily, silnější individualita vyhrála.

Poté se začaly individuality sdružovat do kmenů, protože kmen vyhraje nad nepřátelskými samotáři. Členství v kmenu se vyplatilo pro přežití. Kmen musel být soudržný, proto bylo potřeba potlačit rebely, kteří soudržnost kazili. Zbavili se jich zabitím. Členem kmenu mohou být pouze věrní členové, jinak kmen ztrácí smysl (a je to jen pseudo-sdružení nepřátel). A tak vznikly silné kmeny, plné věrných a oddaných členů, kde se všichni znali a nikomu nic neuniklo o nikom.

Silnější kmeny porážely slabší kmeny. Věrnost a oddanost kmenu byla nutná pro přežití kmenu a tím i individualit v něm. Věrnost a oddanost byla nadřazená rozumu a pravdě. Kmenu se prostě musíš přizpůsobit ve všem i kdyby jsi s něčím nesouhlasil(a) a ostatní kmeny automaticky nemají v ničem pravdu, ani kdyby ji měly. A díky věrnosti a oddanosti přežiješ, takže se to vyplatí. Kmenu vládla nejsilnější individualita, takže tam byla jednoduchá hierarchie.

Kmeny se postupně zvětšovaly, někdy se i spojily, takže bylo potřeba vytvářet složitější hierarchie, protože jeden mačo nemůže sám ovládat všechno. Takže tam byly i pod-autority a pod-pod-autority a už v tom byl trošku chaos udržet takový složitý systém a občas si někdo ani nevšiml, že někomu něco prošlo, co by se nemělo a začalo se vyplácet nebýt až tak moc věrný té komunitě, ale spíš oportunistický v rámci toho kmenu. Individualismus byl posilněn.

Tisíce členů se mohly vůdce kdykoliv zbavit, takže on musel být věrný jim a oni se už všichni nebavili se všema a vznikaly různé podskupiny a kmen už nebyl a nemohl být názorově konzistentní. Hádky se řešily násilím v rámci kmene. Každý chtěl mít největší fyzickou sílu a silné kámoše se kterými přepere zbytek kmene a dostane se k moci a ostatní budou jeho otroci. Být otrok je pořád lepší, než být zabit nebo být vyhozen z kmene a stát se lehkou kořistí. 
Dlouhodobí otroci, aby si zahojili svoje individualistické ego, začali vymýšlet ideologie o tom jak je morální být otrok a jejich pánové je v té ideologii podpořili. Ten řád pak už nebyl vnímán jako něco vynuceného, ale něco správného, spirituálního, transcendentního. Nálepku "pravda" dostávalo to, co se zrovna hodilo.

Z primitivních kmenů vznikly civilizace, které se řídí transcendentním řádem, který přesahuje panovníky a panovníci ten řád jen trošku usměrňují. Každá civilizace věří, že její řád je něco víc, než jen výmysl jejich vůdce nebo výmysl jejich předků. Ten řád je něco nad náma všema, čím se prostě všichni musí řídit. A jestli ostatní civilizace mají jiný řád, no tak to mají asi blbě. Civilizace na sebe narážely, válčily spolu, vnucovaly si svůj řád, míchaly se a svět se zmenšoval a globalizoval.

Kdekdo znal někoho kdo má úplně jiný řád a přišel k němu úplně stejně - rodičovskou indoktrinací. Je to, že jsem se narodil zrovna v této civilizaci a byl v ní indoktrinovaný, dostatečným důvodem si myslet, že moje civilizace má lepší systém, než ostatní? Vždyť oni pro své ospravedlnění používají stejnou logiku jako já, tak v čem jsem lepší? Možná, že to logiku nemá a měli bychom se soustředit na to, jak vlastně funguje správné logické myšlení.

Započalo osvícení lidstva rozumem. Rozum je sjednocující, protože ten je ve všech mozcích stejný, narozdíl od názorů zděděných po rodičích. Najednou už nestačilo říkat to, co se říkat má, ale bylo potřeba aby to bylo logicky konzistentní a prokazatelně pravdivé a někteří se začali vzdávat svých nepodložených názorů, které zdědili po rodičích. Jiní se debat raději nezúčastnili a tvrdohlavě rozum potlačovali - nový systém vnímali jako hrozbu pro svůj řád.

Skoro to začalo vypadat, že rozum sjednotí celý svět a že všechny konflikty jsou jen produktem hlouposti. Mnoho konfliktů však nebylo otázkou pravdy a lži, ale prostě střetu individuálních zájmů. Navzdory tomu se každá strana snažila svoji stranu onálepkovat nálepkou "pravda", jako za starých časů.

Ty největší horké hlavy, které se hrnuly do mezi-kmenové války, se pozabíjely a ty geny vedoucí k válkám postupně ubývaly. Mnoho lidí začalo vnímat celé lidstvo jako jeden velký kmen (přecijen jsme jeden živočišný druh) a usilovali o jeho sjednocení. Toto řešení zahrnuje vytržení všech řádů i s jejich kořeny ze země a vhození do ohně. Označení autorů řádů za lháře. Následovníkům jednotlivých řádů se to samozřejmě nelíbilo, vnímali to jako zlo, protože všechno proti řádu je zlý neřád. Postupně ale víc a víc lidí začalo vnímat, že fakt nemá smysl, aby lidstvo spolu donekonečna zápasilo kvůli jejich zděděným iluzím a že je na čase sjednotit lidstvo a nějaký řád je užitečný, takže si vytvoříme nový, moderní, světový řád. Akorátže každý chtěl aby ten nový řád byl ten, který zdědil, protože ten mu dával největší smysl.

Řády se míchaly a nový řád začal krystalizovat jako to, co mají všechny řády společné. Každopádně řád sám o sobě, jelikož se relativizoval, přestal se jevit tak důležitým a individuality se mnohem víc soustředily na sebe. Jelikož lidstvo už je víceméně sjednocené, tak samotářům nic nehrozí. Mají svobodu opustit svůj kmen a můžou žít jako samotáři a nehrozí jim moc nebezpečí od jiných kmenů. Pokud vyloženě neporuší základní pravidla na kterých se všechny řády víceméně shodují, tak bude oukej. Věrnost žádnému kmenu už se moc nevyplácí, protože každý může žít i bez toho kmene. A každý může stát sám a civilizovaným způsobem bojovat za sebe proti zbytku světa. Příležitostně se někam zakmenit, pokud tam jsou výhody a pak zase odkmenit.

Autor: Filip Vajdík | pátek 16.12.2022 20:20 | karma článku: 8,24 | přečteno: 171x
  • Další články autora

Filip Vajdík

Suprové argumenty proti eutanázii

Sestavil jsem seznam podivných argumentů proti eutanázii, které jsem postřehl. Nevím jestli jsou přesvědčivé.

9.4.2024 v 17:32 | Karma: 18,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Filip Vajdík

Musíme legalizovat marihuanu, aby mohli slušní lidi dělat rap

Když neposedný vnuk nechce poslouchat babičku, tak se může zhulit trávou od kámoša a vymyslet proti ní rap. Ale slušná babička si nebude od nikoho kupovat trávu, takže mu nemůže rapem odpovědět.

24.12.2023 v 14:44 | Karma: 6,74 | Přečteno: 153x | Diskuse

Filip Vajdík

Kultivace eg

Mám pocit, že v kultuře dostatečně neprobíhá kultivace eg. Děti se neučí jak pracovat s egem. A klepnout někomu po egu kladivem není kultivace.

16.12.2023 v 0:12 | Karma: 0 | Přečteno: 61x | Diskuse

Filip Vajdík

Sebejistota je džouk

Svět je strašně velký a nikdo o něm nemá přehled. Jsme smutní, že o něm nemáme přehled a tak hledáme vůdce, který nás nasměruje. Ale ten vůdce ví prd, protože je to jenom hráč, který si s náma hraje. Je to jenom divadýlko.

15.12.2023 v 23:09 | Karma: 4,61 | Přečteno: 70x | Diskuse

Filip Vajdík

Největší Politická Strana (NPS)

Je na čase skončit to nekonečné střídání politických stran, které vidí jen na pár let dopředu. Je na čase založit stabilní demokratickou stranu, která převezme moc a bude mít dynamický plán na stovky let.

8.12.2023 v 21:13 | Karma: 6,10 | Přečteno: 142x | Diskuse
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 18,59
  • Průměrná čtenost 848x
Co se týče běžného pojetí slova "já", tak stejně jako každý jiný organismus, jsem složitá molekulární struktura, kterou nelze dostatečně popsat krátkým textem. A pokud se nebudu držet běžného pojetí slova "já", tak popravdě nevidím přesnou hranici mezi tím, co je "já" a co už "já" není, takže by se dalo říct, že jsem celý vesmír.

Seznam rubrik