Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jediné hodnoty, které si zaslouží ochranu, jsou ty, které nám umožňují přežít. Musíme kooperovat, nemůžeme se vraždit nebo mlátit na potkání nebo daleko nedojdeme a to většina z nás chápe úplně přirozeně a nepotřebuje k tomu žádnou přepjatou ochranu, někdy naopak ta ochrana škodí, protože někteří se domnívají, že se tím domohou větších výhod. Nebudou nuceni kooperovat se sousedem a jednoduše ho udají a pak budou roky vést spor a u toho žehrat, že jsou málo chráněny židovsko-křesťanské hodnoty, na kterých stojí naše civilizace, že se úplně vytratila slušnost a tak. ;-D

0 0
možnosti
JP

Pane Vajdík, sám nejlépe vidíte, že svoboda, demokracie, humanismus a věda jsou bez hodnot mrtvé a pustošící. Svoboda obírá druhé o jejich práva, neomezeně šíří svou špínu a zneužívání dětí. Demokracie asi bude to bezletové zachraňování Libye nebo bombová pomoc Sýrii na základě jedna paní povídala. Humanismus a věda to jsou ty soudobé poznatky, které závisí na ideologii, která je platí.

Křesťanské hodnoty jsou založené na podání apoštolů - tedy čemu je naučil Boží syn kolem roku 30 a Duchem svatým pečujícím o církev po Kristově nanebevstoupení. Hodnotná část tohoto zjevení je zaznamenána v Bibli.

Těm čarodějnicím jistě nerozumíte v dnešní "pohádkové" kultuře. Člověk páchající otřesné zlo je podle mnohých zákonů odsouzen. Z historie i současnosti je známo množství případů, kdy se křesťané zastávají žen či mužů, kteří jsou pověrečně nařčeni z nesmyslů. To je také stránka inkvizice, o které byste se snadno dozvěděl jako nezávislý badatel, těžko jako proticírkevní fanatik.

Co se týká chtivého hledění na ženu, tak nejjednodušší vysvětlení je ve významu - pokud snadno hřešíš, když se na něco nebo někoho díváš, nechoď tam a nedívej se na to. Pokud Vám připadá lidské, aby se na sebe všichni lidé čuměli jako králíci nebo i tak se chovali, lidská hodnota je spíše ve věrnosti a ovládání.

0 0
možnosti
Foto

Já sám nejlíp vidím, že jste mimo.

0 0
možnosti
RS

Matouš 5,18 Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se všechno nestane.19 Kdo by tedy zrušil jediné z těchto nejmenších přikázání a tak učil lidi, bude v království nebeském vyhlášen za nejmenšího; kdo by je však zachovával a učil, ten bude v království nebeském vyhlášen velkým.20 Neboť vám pravím: Nebude-li vaše spravedlnost o mnoho přesahovat spravedlnost zákoníků a farizeů, jistě nevejdete do království nebeského.21 Slyšeli jste, že bylo řečeno otcům: ‚Nezabiješ! Kdo by zabil, bude vydán soudu.‘22 Já však vám pravím, že již ten, kdo se hněvá na svého bratra, bude vydán soudu; kdo snižuje svého bratra, bude vydán radě; a kdo svého bratra zatracuje, propadne ohnivému peklu.23 Přinášíš-li tedy svůj dar na oltář a tam se rozpomeneš, že tvůj bratr má něco proti tobě,24 nech svůj dar před oltářem a jdi se nejprve smířit se svým bratrem; potom teprve přijď a přines svůj dar. 25 Dohodni se se svým protivníkem včas, dokud jsi s ním na cestě k soudu, aby tě neodevzdal soudci a soudce žalářníkovi, a byl bys uvržen do vězení.26 Amen, pravím ti, že odtud nevyjdeš, dokud nezaplatíš do posledního haléře.27 Slyšeli jste, že bylo řečeno: ‚Nezcizoložíš.‘28 Já však vám pravím, že každý, kdo hledí na ženu chtivě, již s ní zcizoložil ve svém srdci.29 Jestliže tě svádí tvé pravé oko, vyrvi je a odhoď pryč, neboť je pro tebe lépe, aby zahynul jeden z tvých údů, než aby celé tvé tělo bylo uvrženo do pekla.30 A jestliže tě svádí tvá pravá ruka, utni ji a odhoď pryč, neboť je pro tebe lépe, aby zahynul jeden z tvých údů, než aby se celé tvé tělo dostalo do pekla.

Pokud to nevíte, tato slova pronesl k tehdejším lidem Izraele, kteří ještě tehdy byli ve smluvním vztahu s Hospodinem. Bylo to řečeno jím a nikomu jinému.

0 0
možnosti
Foto

Pokud Bible byla jen pro lidi, kteří žili v době kdy byla napsána, tak ji v dnešní době tedy můžeme hodit do popelnice, ano?

0 0
možnosti
RS

1 Samuelova 28,

5 Když Saul uviděl pelištejský tábor, strachy se celý roztřásl.

6 I doptával se Saul Hospodina, ale Hospodin mu neodpovídal ani skrze sny ani skrze urím ani skrze proroky.

7 Tu řekl Saul svým služebníkům: „Vyhledejte mi ženu, která vyvolává duchy zemřelých. Půjdu k ní a dotážu se jí.“ Jeho služebníci mu řekli: „Taková žena, která vyvolává duchy zemřelých, je v Én-dóru.“

8 Saul se přestrojil, vzal si jiné šaty a šel tam spolu se dvěma muži. Přišel k té ženě v noci a řekl jí: „Věšti mi prostřednictvím ducha zemřelého. Přivolej mi, koho ti řeknu.“

9 Žena mu odpověděla: „Však ty víš, co udělal Saul, že vyhladil ze země vyvolávače duchů zemřelých a jasnovidce. Proč mi strojíš léčku? Chceš mě vydat na smrt?“

10 Ale Saul se jí zapřisáhl při Hospodinu: „Jakože živ je Hospodin, žádný trest tě za to nestihne.“

Desatero říká, že každý obřezaný izraelec má mít na prvním místě Hospodina. Kdo tedy zavrhl Hospodina a ptál se o radu čarodějnice, zavrhl Hospodina a musel zemřít. Platilo to tehdy pouze pro Boží lid Izraele, který měl smlouvu s Hospodinem.

Jestli nevíte, dnešní izrael už smlouvu s Hospodinem dávno nedodržuje.

Nikdy tento příkaz nebyl dán nikomu jinému, než tehdejšímu lidu Izraele.

0 0
možnosti
Foto

Takže vy určitě máte pochopení i pro trest smrti za opuštění islámu, protože ex-muslimové se vykašlali na Aláha.

0 0
možnosti

Filipe, Vaše kritika jede hodně po povrchu! Cítím ve vašich slovech vzdor vůči Bohu. Přesto si kladu otázku, zda Váš větší zájem po kořenech teologie by pro Vás a Vaše čtenáře nebyl přínosný. Časem. Samozřejmě!

:-)

0 0
možnosti
Foto

Bohumíre, vysvětlete mi ty hlubiny. Já chci vědět ten hlubinný význam texu "Čarodějnici nenecháš naživu".

A já jsem ateista, pro mě jsou náboženství jen ideologie. Já myslím, že by pro Vás bylo přínosné, kdybyste si něco zjistil o ateismu, protože vy si evidentně myslíte, že ateisté věří, že bůh existuje a bojují proti němu, přitom ve skutečnosti oni nevěří, že existuje.

A já předpokládam, že když se jmenujete Bohumír, tak si nejspíš berete jako samozřejmou povinnost věřit v boha. Ale já myslím, že není nutné příjmout význam jména. Např. Mufassil Islam a Abdullah Sameer opustili islám, přestože mají islámská jména.

1 0
možnosti
Foto

Základní židovsko-křesťanskou hodnotou je desatero. Pak je to to křesťanský apel aby se lidé neřídili jenom tím, co nesmějí a co mají zakázáno, ale také tím, co udělat mohou. Odsud lze najít inspiraci pro solidaritu, pozvání ke svobodě i respekt ke svobodě druhého. Také je to úcta k životu a apel na důstojnost člověka. To poslední máme dokonce vepsáno do úvodu Ústavy České republiky.

2 1
možnosti
Foto

No podle desatera je zakázáno pracovat sedmý den, to teda není moc osvobozující. A to, že muže který sedmého dne pracoval ukamenovali na mě nepůsobí jako respekt k svobodě druhého. Já myslím, že by bylo vhodnější, aby ho nechali být, ať si pracuje, když chce.

0 1
možnosti
Foto

V raném středověku díky sv. Bonifáci a sv. Agobardu, kteří čarodějnictví považovali za pouhou pověru a iluzi, čarodějnické procesy prakticky neexistovaly. Jeden z významných středověkých papežů, Řehoř VII., tak například v 11. století zakazuje pod trestem exkomunikace dánskému králi Haraldovi zahájit proces s údajnými čarodějnicemi, které byly obviněny z katastrofálního sucha a morové nákazy. Situace se změnila kontaktem s arabským světem po křížových výpravách. V zákonících některých zemí byly tresty upálením za čarodějnictví už ve třináctém století. Ve 13. století kanonické právo trestalo míchání jedu, vytváření počasí a čarodějnictví pokáním v délce až 7 let. Až do této doby trestala církev čarodějnictví pouze církevními tresty (exkomunikace apod. ), jako hlavní prvek v nich viděla asociálnost, nešlechetný úmysl. Nadále převládal názor, že čarodějnice neexistují, jak ukazují kánony biskupů Wormsu, kronika Reginona z Prümu apod.

1 0
možnosti
IB

I71v37o 18B39o35u85š17e

30. 4. 2018 6:21

Harald mel kontakt s arabskym svetem?

0 0
možnosti
LT

L68u31d52ě59k 73T14o98n52d93r

29. 4. 2018 20:19

A jaké máte hodnoty vy ?

0 0
možnosti
Foto

Láska a pravda. A kromě toho, nějaké hodnoty jsem vyjmenoval i v článku, kdybyste trochu četl mezi řádky.

0 0
možnosti
Foto

takže s tím, že zhřešil každý kdo jen pohlédl na ženu byl Ježíš ještě radikálnější než feministky s metoo;-D

a přitom feministky zatracují a Ježíše oslavují aniž by si brali jeho slova k srdci;-D;-D

pokrytci překrucující evangelium jak se jim hodí

1 5
možnosti
ZH

Zatímco Ježí říkal, raději si (sám sobě) vydloubni oko, feministky ječí, vydloubněte mu to oko! ;-D

5 1
možnosti
  • Počet článků 67
  • Celková karma 18,59
  • Průměrná čtenost 848x
Co se týče běžného pojetí slova "já", tak stejně jako každý jiný organismus, jsem složitá molekulární struktura, kterou nelze dostatečně popsat krátkým textem. A pokud se nebudu držet běžného pojetí slova "já", tak popravdě nevidím přesnou hranici mezi tím, co je "já" a co už "já" není, takže by se dalo říct, že jsem celý vesmír.

Seznam rubrik